Študije skozi leta so nam pokazale, kako lahko z meditacijo sprostite svoj um in kako dobra (in bistvena) je za posameznikovo duševno počutje.

Meditacija pomeni, da vso pozornost posvetimo določenemu objektu / prostoru,  je tehnika, s katero pridemo v stik sami s seboj, s svojimi občutki in notranjim glasom oziroma intuicijo. Meditacija predstavlja sprostitev in ni vezana na določen fizični položaj. S pomočjo meditacije resnično spoznamo svoj svet, ki ni odet v maske in pričakovanja drugih oseb. Je pot do spoznavanja sebe. Meditacija je lahko poslušanje prijetne glasbe, vrtnarjenje, sprehod v naravo, izvajanje joge, oziroma katerakoli druga dejavnost, pri kateri ne razmišljamo in nas vodi v stanje notranje umiritve in sprostitve. Potrebno je samo najti svoj način meditacije.

Meditacija posameznikom omogoča, da se odpro novim razsežnostim, da bolje spoznajo sebe, da spoznajo svoje potrebe, si podarijo priložnost, da odložijo svoj oklep ali masko, in se predvsem sprostijo. Meditirali naj bi vsaj zato, da bi se naučili v življenju odložiti nepotrebno telesno, duševno, čustveno in psihično napetosti in ne zato , ker bi morali.

Meditacija vpliva na fizično, psihično, duševno ter čustveno stanje. Pozitivni vpllivi na telesu se kažejo v umiritvi srčnega utripa, znižanja krvnega pritiska, znižanju holesterol v krvi in zmanjšanje prostih radikalov v telesu, vzpostavi pravega in umijenega ritma dihanja, zaradi sproščenega dihanja nam omogoča prijetno masažo trebušnih organov, izboljšuje spalni ritem, vpliva na izboljšanje telesne drže, itd. Z meditacijo spoznamo potlačena in površinska čustva, se z njimi veliko lažje soočimo, prepoznamo njihov vpliv in izvor ter jih posledično lažje razrešimo ter doživimo čustveno blagostanje in stabilnost. Meditacija ima velik vpliv na naše duševno stanje, saj dostopamo do globljih predelov svoje duše, prepoznamo svoj dušni namen, dušni potencial in se srečujemo s potrebami naše duše. Meditacija ponovno vzpostavlja psihično ravnovesje, izboljša sposobnost zbranosti, osredotočenosti, pomnjenja ter zmanjšuje občutek tesnobe.

lepo vabljeni

Alenka